Cine are dreptul să fie despăgubit în urma unui accident de circulație

 

Persoanele care au dreptul să pretindă despăgubiri în urma unui accident de circulație sunt victimele directe și cele indirecte ale accidentului.

Victimele directe sunt persoanele vătămate ca urmare a participării ca subiecți pasivi ai evenimentului – pietoni, pasageri ai unui autovehicul, conducătorii unui autovehicul, care nu sunt vinovați de producerea accidentului și/sau aceia care nu au culpa exclusive în producerea accidentului.

Victimele indirecte sunt acele persoane care au suferit, suferă ca urmare a faptului că o altă persoană apropiată acestora a fost victima unui accident de circulație sau, mai tragic, când aceasta a decedat în urma unui astfel de accident, fără a fi fost în culpă.

Acesta este cunoscut ca fiind prejudiciul de ricoșeu și reprezintă dreptul persoanelor apropiate victimei unui accident de circulație de a fi despăgubite datorită traumelor suferite prin dispariția prematură a acesteia. Condiția esențială este, în acest caz, ca victima să nu fi fost ea însăși vinovată de producerea accidentului. Un caz recent în acest sens a fost tranșat de Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind corectate interpretările greșite făcute de instanțele inferioare cu privire la dreptul aparținătorilor de a pretinde despăgubiri ca urmare a decesului celui vinovat de producerea accidentului. În această speță nu pot să nu mă întreb despre profesionalismul apărătorilor reclamanților, care au dus o bătălie în instanțe timp de doi ani, fără să analizeze de la început acest aspect elementar.

Despăgubirile se solicită de către adulți în nume propriu iar minorii vor face demersurile prin reprezentanții lor legali. În situația în care, pe parcursul procedurilor, minorul devine major, este necesar ca acesta să-și exprime în mod expres acordul, să ratifice toate cererile și procedurile efectuate pentru sine.